Blogg för församlingar, del 1 – vadå blogg och varför?

Vad är en blogg?

Enligt Wikipedias definition av blogg är det: ”en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp”.

Analog blogg. Licenserad CC-by-nc-nd av bookwyrmish på Flickr

En vanlig missuppfattning är dels att bloggar endast är privata irrelevanta anteckningar från tonåringar, dels att det är en rätt så avskild företeelse på internet. Jag har vid ett flertal tillfällen mött människor i medelåldern som menat att de aldrig varit inne på en blogg. Först har jag blivit en aning ställd eftersom bloggar finns var man än vänder sig på nätet. Använder man en webbläsare till annat än sin webbmail så är det så gott som oundvikligt att ibland, rätt så ofta, hamna på bloggar. Speciellt om man nyttjar en söktjänst. Bloggen är nästintill nätets hjärta idag, just eftersom definitionen är så enkel som webbplats med nytt innehåll. Den mest grundläggande i en blogg är också att man kan prenumerera på den i en sk RSS-läsare, vilket gör att man väldigt lätt kan följa med i vad som händer på webbplatsen.

Varför blogg för församlingen?

Det finns en rad olika anledningar för församlingen att blogga. Många församlingar har förmodligen redan bloggar, dvs uppdaterade sidor på olika sätt, men de flesta använder dessvärre inte något kompetent verktyg för detta (mer om det i nästa stycke). Att man bör ha en uppdaterad hemsida behöver inte ens argumenteras för. Däremot finns det så mycket mer möjligheter kring detta, som ofta inte alls utnyttjas. Genom att ha en uppdaterad sida och att låta tidigare texter ligga kvar så byggs ett värde upp på hemsidan vilket gör att det blir mer relevant och också lättare att hitta via sökmotorer.

Den enklaste form av blogg för församlingen vore ju att varje måndag lägga ut veckans program, inklusive söndagens gudstjänst och medverkande. Kanske också kyrkoårets texter, eller texter för eventuell predikoserie.

En annan enkel modell för bloggande, som givetvis går att kombinera med ovanstående, är att man inför varje söndag sammanfattar predikan i några meningar. Detta skulle kunna ställas in att postas vid 13:00 på söndag, så att ett eventuellt samtal utifrån predikan skulle kunna fortsätta där. Varje vecka läggs faktiskt ett antal timmar ned på att förbereda predikan i varje församling. Varför då inte också lägga de extra tio minuterna för att skriva en sån sammanfattning, som skulle kunna ge goda förutsättningar för samtal och liv?

Dessutom vill jag givetvis också förespråka ett mer aktivt bloggande om församlingens liv och visioner, där man tar del i det större samtalet i andra bloggar, nyheter och lokala händelser. Detta är ett mer blottande och ärligt sätt att visa upp sin närvaro på nätet. Det är också ett mycket mer attraktivt och intressant sätt. Det visar på just detta, församlingens liv och visioner, något man själv skulle vilja va en del av. Mer om det i nästa post.

Uppföljning med hur och vadå blogga imorrn.

 • http://www.trolleritider.se Samuel Varg Thunberg

  Bra skit!

 • http://fredrikhimlen.se/ fredrikhimlen

  Snälla, länka inte in morgondagens bloggpost idag. Försök istället att göra en sammanfattande bloggpost för en bloggserie som du redigerar och lägger in bloggposter allteftersom du publicerar. Och, om du inte har så högt tempo på nya blogginlägg, så sänk intervallen för bloggposter till något mindre än en per dag. Egentligen är det grundläggande tips som alla som vill blogga professionellt, bör hålla. Kanske att du till och med ägnar en bloggpost om vanliga misstag församlingar tar, saker som bör undvikas när ambitionerna är större än vad som är möjligt. Lite sådana där strukturfel där man egentligen bör dra i handbromsen och fundera över vad man kan göra.

  • http://amen.se brynte

   Ja, ok. Jag är lat. Ska försöka bättra mig (-:

 • http://twitter.com/smumia Maria Melin

  Det blir bra när vi ska gå vidare i hur upplägget av församlingens bloggande ska se ut!

 • Pingback: Blogg för församlingar, del 2 – hur och blogga vadå? | Amen.se

 • Pingback: April rapporterad | Amen.se

 • Pingback: Stats april-maj-juni | Amen.se