Sannolikheten att Gud finns

Gud, finns Han?

Sannolikheten att Gud existerar är större än att han inte gör det. Åtminstone om man ska tro på Stephen D Unwin som efter långa överläggningar med sig själv bedömde sannolikheten att Gud existerar till 67 %. Om sannolikheten stämmer är odds över 1,5 värda att spela på. Problemet är dessvärre att det lär dröja innan Gud ger sig till känna – eller tvärtom, att någon lägger fram bevis som fastslår att Gud aldrig existerat.

När Stephen D Unwin bedömde sannolikheten tog han hänsyn till olika fenomen i världen. Unwin frågade sig exempelvis huruvida mirakel och ondska var till Guds fördel eller nackdel, och utgick från neutrala 50 % – när han ställt för- och nackdelar mot varandra hamnade han till slut på 67 %. Bedömningen är således godtycklig och långt ifrån vetenskaplig, för belackare är det likväl svårt att motbevisa hans uträkning. Och det innebär att diskussionen förblir svår att avsluta.

Den som spelar på odds behöver analysera matcher som Unwin analyserade Gud. När man väljer att göra det är man förmögen att avgöra om oddset är spelvärt eller ej. Däremot är det inte en enkel sak att bedöma sannolikheten, eftersom det precis som för Unwin blir ett godtyckligt resultat. Beroende på hur skicklig du är, och hur väl påläst du är, bör du hamna nära verkligheten – i fallet Unwin är det dessvärre svårt att avgöra hur nära verkligheten han kom.

Om du väljer att räkna ut sannolikheten får du inte ta det för ett facit; det är bara sannolikheten du räknat ut. Därför är det upp till dig att bedöma hur mycket du ska spela på utifrån din uträkning. När uträkningen är klar jämför du dina siffror med spelbolagens odds – då kan du med enkelhet se om du och spelbolagen är överens om matchens utgång. Om du tror på ett lag mer än spelbolagen gör, då är det värt för dig att spela.

Gud